Politeknik Tuanku Syed Sirajuddin, Perlis (PTSS) baru-baru ini telah memberi pendedahan Kursus E-Keusahawanan kepada masyarakat orang asli di Perkampungan Orang Asli, Lubuk Legong, Ulu Legong Baling, Kedah. Program ini berlangsung selama 2 hari mulai 30-31 Mac 2019. Seramai 43 orang golongan muda lelaki dan wanita orang asli terlibat dalam kursus ini yang diadakan sempena Program Jalinan Kasih yang diadakan di perkampungan tersebut. Program ini dianjurkan bersama Briged Rela Siswa Siswi (RELASIS), Askar WATANIAH, Sukarelawan YES Politeknik Tuanku Syed Sirajuddin (PTSS), RELA Negeri Perlis dan RELA Negeri Kedah.

Menurut Ahli Mesyuarat Kerajaan Negeri Kedah, Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Luar Bandar, Dato’ Dr Ismail Salleh berkata, "Penganjuran program seperti ini harus dipuji kerana ianya memberikan peluang kepada anak-anak luar bandar untuk menambah baik kemahiran serta kebolehan mereka secara positif. Ia juga boleh menjadi platform kepada penduduk orang asli untuk mendapatkan bantuan serta mempelajari peluang dan kemahiran melalui pelbagai aktiviti-aktiviti yang diadakan." Menurut beliau lagi, "Saya percaya program sebegini juga akan memberikan ruang dan galakan kepada penduduk untuk terus berkecimpung dalam bidang perniagaan melalui bengkel dan kursus kemahiran yang dilaksanakan." Di akhir ucapan, beliau turut mencadangkan kepada pihak politeknik untuk menyediakan program khas Pra Diploma dan Diploma yang bersesuaian dengan kemahiran yang dimiliki oleh orang asli seperti kemahiran kraftangan supaya kemahiran mereka dapat dibangunkan dan diperkenalkan sehingga ke peringkat antarabangsa.

Pengarah PTSS, Abdul Malek Hassan dalam ucapan aluannya berkata, "Program ini diadakan bertujuan memberi galakan kepada masyarakat orang asli untuk menjalankan perniagaan sendiri, membantu mereka memperolehi pendapatan dari hasil usaha mereka sendiri, membantu mereka menjalankan perniagaan serta memasarkan barangan mereka secara dalam talian (online) dengan pemantauan dan membantu menyediakan prasarana untuk menjalankan perniagaan kecil-kecilan." Menurut beliau lagi, program ini hanya memberi fokus kepada aspek keusahawanan di kalangan masyarakat orang asli di Perkampungan Lubuk Legong, Ulu Legong, Baling, Kedah.

Tok Batin perkampungan ini, Razali Kulim berkata, "Saya bagi pihak penduduk kampung mengucapkan ribuan terima kasih kepada PTSS kerana sanggup datang ke kampung ini dan membantu golongan muda masyarakat orang asli dan mengajar cara menjalankan perniagaan dengan betul. Saya juga berharap pihak politeknik agar terus membimbing masyarakat orang asli berjaya dalam bidang perniagaan yang diceburi."

Bagi Komandan RELASIS PTSS selaku Pengarah Program Jalinan Kasih, Ahmad Razif Abdul Rashid berkata, "Saya merasa bangga kerana program yang diadakan ini mencapai matlamatnya membantu orang asli dalam memberikan ilmu keusahawanan kepada mereka. Dalam masa yang sama, program ini dapat memupuk semangat keperihatinan kepada semua pelajar PTSS yang menyertai program tentang kepentingan memberi perkhidmatan kepada komuniti dan impaknya kepada ekonomi masyarakat orang asli."

Dalam Majlis Penutupan Program Jalinan Kasih Masyarakat Orang Asli ini, Dato’ Dr Ismail Salleh, Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri Kedah, Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Luar Bandar turut melancarkan Portal Perkampungan Orang Asli Lubuk Legong dan Modul Pembentukan E-Usahawan Masyarakat Orang Asli. Beliau juga menyampaikan sumbangan kepada keluarga masyarakat orang asli di sini berupa barangan keperluan dapur untuk keperluan seharian.

PELAJAR BARU

Pendaftaran Pelajar Baru Online

Buku Panduan Minggu Haluan Siswa

PELAJAR SENIOR

Surat Lapor Diri Pelajar Senior

PAUTAN PANTAS

Takwim Aktiviti Tahunan PTSS 2020

Peperiksaan MUET Tahun 2020

Pelan Strategik PTSS 2018-2025

Kalendar Akademik

PoliTV PTSS

Pauh Inn

The Malaysian Institute of Accountants

Microsoft 365

HEBAHAN

Keputusan Rayuan Ke Politeknik dan Kolej Komuniti Sesi Jun 2020

Semakan Kemasukan Sesi Jun 2020

Rayuan Kemasukan Sesi Jun 2020

PENAFIAN

Penafian Politeknik Tuanku Syed Sirajuddin (PTSS) adalah tidak bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan atau kerosakan yang dialami kerana menggunakan mana-mana maklumat dari laman web ini.
Dasar Privasi Dasar Privasi
Dasar Keselamatan Dasar Keselamatan

HUBUNGI KAMI

Alamat Politeknik Tuanku Syed Sirajuddin
Pauh Putra, 02600 Arau, Perlis
Telefon 604 988 6200
Faks 604 988 6300
E-mel aduan[at]ptss.edu.my
info[at]ptss.edu.my
Facebook PoliteknikmalaysiaPTSS