Arau - Politeknik Tuanku Syed Sirajuddin, Perlis telah menjalinkan kolaborasi dengan 21 Kolej Teknikal Thailand baru-baru ini. Majlis menandatangani kolaborasi tersebut telah diadakan di “Phranakhon Si Ayutthaya Technical College”, Bangkok, Thailand dengan kerjasama Jabatan Pendidikan Politeknik,Malaysia.

Dr Mohd Zahari Ismail,Pengarah PTSS berkata, “Jalinan kolaborasi yang ditandatangani ini membolehkan kerjasama diadakan oleh PTSS dengan 21 Kolej Teknikal Thailand bagi meningkatkan lagi hubungan antara kedua-dua institusi ini dalam memperkasakan bidang akademik, penyelidikan dan TVET (Technical and Vocational Education and Training) ”.Menurut beliau lagi, dengan jalinan kolaborasi yang termeterai ini akan mengukuhkan lagi hubungan antara Malaysia dan Thailand dalam memperkasa sistem pendidikan tinggi bagi membolehkan 21 institusi teknikal ini bekerjasama dengan PTSS untuk memperkasakan industri 4.0 melalui kemahiran yang dimiliki oleh semua institusi ini.Katanya lagi, ini merupakan satu sejarah juga kepada PTSS dimana pertama kali 21 Kolej Teknikal Thailand menunjukkan minat untuk bekerjasama dengan PTSS kerana kepakaran yang dimiliki oleh PTSS hingga menarik minat mereka untuk menjalinkan kolaborasi.

Pengarah Kolej Teknikal Phrankhon Si Ayutthaya, Mr Jarun Youbrum mewakili 21 Kolej Teknikal Thailand dalam ucapannya berkata, “Bagi 21 Kolej Teknikal Thailand kami berasa bangga kerana pihak politeknik sudi menjalinkan kolaborasi dengan kami, dan kerjasama ini akan melibatkan pertukaran kemahiran ,pengetahuan pengalaman, keusahawanan, kepimpinan dan budaya antara pelajar politeknik dan pelajar Kolej Teknikal Thailand”.

Katanya lagi, kerjasama juga akan diadakan melibatkan penganjuran seminar,kursus dan juga program memperkasakan Bahasa Inggeris bersama pelajar Thailand.Menurut beliau lagi,penganjuran program dan aktiviti akan dilaksanakan di Malaysia dan juga di Thailand.Turut hadir dalam Majlis Menandatangani Kolaborasi ini ialah Ketua Penolong Pengarah, Pusat Penyelidikan dan Inovasi, Jabatan Pendidikan Politeknik Malaysia. Saifuddin Kumar Abdullah, mewakili Ketua Pengarah Jabatan Pendidikan Politeknik Malaysia.

PENAFIAN

Penafian Politeknik Tuanku Syed Sirajuddin (PTSS) adalah tidak bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan atau kerosakan yang dialami kerana menggunakan mana-mana maklumat dari laman web ini.
Dasar Privasi Dasar Privasi
Dasar Keselamatan Dasar Keselamatan

HUBUNGI KAMI

Alamat Politeknik Tuanku Syed Sirajuddin
Pauh Putra, 02600 Arau, Perlis
Telefon 604 988 6200
Faks 604 988 6300
E-mel info[at]ptss.edu.my