Arau - Politeknik Tuanku Syed Sirajuddin, Perlis (PTSS) menjadi Johan Hafazan dalam Pertandingan Festival Quran Di Hatiku (FAQEH 2.0) 2019 yang berakhir baru-baru ini di Politeknik Mersing, Johor. Pelajar PTSS, Muhammad Fitri Adnan menjadi Johan Hafazan kategori lelaki. Pelajar PTSS ini dari jurusan Diploma Akauntansi  telah menjadi Johan Hafazan dua kali berturut-turut di mana pada FAQEH 2018 beliau juga turut menjadi Johan, semasa pertandingan ini diadakan di Politeknik Merlimau, Melaka.

Pengarah PTSS, Abdul Malek Hassan, berkata, "Ini merupakan pencapaian terbaik pelajar PTSS dalam FAQEH 2.0 2019 dan merupakan satu sejarah kerana telah berjaya menjadi Johan Hafazan dua kali berturut-turut. Tanpa usaha dan latihan yang bersungguh-sungguh oleh pelajar dan jurulatih kejayaan ini tidak mungkin akan tercapai. Kejayaaan ini turut menunjuk pihak PTSS turut mementingkan pendidikan dalam agama seiring dengan pendidikan dalam TVET." Katanya lagi, "Pendidikan dalam agama adalah penting dalam melahirkan modal insan bertakwa dan bertanggungjawab dalam kerjaya dan kehidupannya nanti."

Pensyarah pengiring, Rosmawati Razak pulak berkata, "Kejayaan PTSS memenangi Johan Hafazan kategori lelaki ini adalah amat membanggakan kerana ini adalah kejayaan kali kedua berturut-turut PTSS memenanginya dan saya amat berterima kasih kepada Muhammad Fitri Adnan kerana berjaya menaikkan imej PTSS di mata umum." Katanya lagi, "Semua pensyarah yang menjadi jurulatih beliau sangat gambira kerana usaha dan latihan yang telah diberikan telah membuahkan kejayaan yang membanggakan."

Muhammad Fitri Adnan ketika ditemubual berkata, "Alhamdulillah, syukur kehadrat ilahi. Saya mengucapkan terima kasih kepada PTSS atas kepercayaan memilih dan menghantar saya mewakili PTSS ke FAQEH 2.0 2019. Saya juga ingin merakamkan ucapan terima kasih kepada pensyarah dan jurulatih atas kesudian berkongsi ilmu." Katanya lagi, "Semoga pada tahun hadapan kejayaan ini akan dapat dikekalkan dan dipertingkatkan."

FAQEH 2.0 2019 diadakan bertujuan memberi peluang kepada pelajar Politeknik Malaysia untuk menguji bacaan Al-Quran berlagu dan kemahiran menghafaz Al-Quran demi membudayakan Al-Quran sebagai petunjuk, rujukan dan sebagai panduan dalam amalan seharian kehidupan pelajar. 36 politeknik dari seluruh Malaysia telah menghantar pelajar untuk menyertai pertandingan ini.

Pegawai Daerah Mersing, Asman Shah Abd Rahman mewakili Menteri Besar Johor telah menyampaikan hadiah kepada pemenang. Johan menerima wang tunai RM 300.00, cenderamata berserta sijil. Turut hadir bersama ialah Timbalan Ketua Pengarah (Governan), Jabatan Pendidikan Politeknik dan Kolej Komuniti Malaysia, Haji Mohamad Amin Hamat.

PENAFIAN

Penafian Politeknik Tuanku Syed Sirajuddin (PTSS) adalah tidak bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan atau kerosakan yang dialami kerana menggunakan mana-mana maklumat dari laman web ini.
Dasar Privasi Dasar Privasi
Dasar Keselamatan Dasar Keselamatan

HUBUNGI KAMI

Alamat Politeknik Tuanku Syed Sirajuddin
Pauh Putra, 02600 Arau, Perlis
Telefon 604 988 6200
Faks 604 988 6300
E-mel aduan[at]ptss.edu.my
info[at]ptss.edu.my
Facebook PoliteknikmalaysiaPTSS