Pelajar baru Politeknik Tuanku Syed Sirajuddin, Perlis (PTSS) Sesi Disember 2018 membantu masyarakat Felda Chuping, Perlis dalam Program Bakti Siswa yang diadakan baru-baru ini. Program ini adalah anjuran Jabatan Hal Ehwal Pelajar bersama Majlis Perwakilan Pelajar PTSS. Seramai 423 pelajar baru PTSS terlibat dalam program ini.

Tujuan program tersebut diadakan adalah untuk memberi pendedahan kepada pelajar untuk mendekatkan diri dengan aktiviti kemasyarakatan. Di samping itu, program ini dapat memberi pendedahan kepada pelajar untuk menabur bakti kepada masyarakat setempat dan juga mewujudkan jalinan ukhwah antara pelajar PTSS dengan penduduk setempat.

Program Bakti Siswa ini turut dipenuhi dengan aktiviti seperti gotong-royong membersihkan kawasan rumah penduduk kampung, pembersihan kawasan klinik desa, kawasan jalan memasuki kampung, kawasan sekitar masjid, sekolah dan balai RELA yang ada di felda ini. Para pelajar diagihkan kepada beberapa kumpulan untuk membersihkan kawasan berkenaan.

Ketua Jabatan Hal Ehwal Pelajar PTSS, Rosnizam Kamis berkata, "Melalui aktiviti yang diadakan ini akan dapat mengeratkan hubungan yang baik antara PTSS dan masyarakat Felda Chuping yang terletak berdekatan dengan PTSS. Sebelum peserta menjalani program ini, mereka telah diberikan taklimat agar masing-masing dapat menyesuaikan diri semasa mengadakan gotong-royong bersama penduduk di felda ini."

Peserta program, Muhammad Izzat Izamuddin Abdul Rashid, 18 berkata, "Program yang diadakan ini berjaya menambah ilmu di kalangan pelajar supaya mereka tidak kekok lagi pada masa akan datang untuk memberi khidmat bakti kepada masyarakat."

Aliah Syafiah Rusli, 18, dari Alor Setar berkata, "Banyak perkara menarik dapat dipelajari dan dilakukan apabila berada di kampung dan ilmu yang diperolehi dapat dijadikan panduan untuk memajukan diri."

Pengarah PTSS, Abdul Malek Hassan ketika berucap di majlis penutupan program berkata, "Program Bakti Siswa ini memberikan impak yang berkekalan, pelajar bukan sahaja berbakti malah perlu memahami kehidupan penduduk setempat dan belajar secara pengamatan serta membantu mereka menjalani kehidupan seharian dan juga kepada yang memerlukan pertolongan." Menurut beliau lagi, melalui program ini juga mereka akan dapat keluar dari satu ruang lingkup yang terhad dan saiz pemikiran mereka akan lebih berkembang dan akan lebih mendewasakan mereka dalam masyarakat.

Abdul Malek Hassan juga turut turun padang menziarahi penduduk yang tinggal di Felda Chuping. Turut serta dalam majlis berkenaan ialah Timbalan Pengarah Sokongan Akademik PTSS, Jamazuki Othman dan Idris Abbas, Ketua Biro Keceriaan Felda Chuping mewakili Pengurus Felda Chuping.

PENAFIAN

Penafian Politeknik Tuanku Syed Sirajuddin (PTSS) adalah tidak bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan atau kerosakan yang dialami kerana menggunakan mana-mana maklumat dari laman web ini.
Dasar Privasi Dasar Privasi
Dasar Keselamatan Dasar Keselamatan

HUBUNGI KAMI

Alamat Politeknik Tuanku Syed Sirajuddin
Pauh Putra, 02600 Arau, Perlis
Telefon 604 988 6200
Faks 604 988 6300
E-mel info[at]ptss.edu.my