Politeknik Tuanku Syed Sirajuddin, Perlis (PTSS) baru-baru ini telah semarakkan penggunaan Bahasa Melayu di sekolah agama yang dikenali sebagai "Foundation Saengthum Wittaya School" di Trang, Thailand. Program ini diadakan sempena Program Semarak Bahasa Melayu yang merupakan program tahunan hasil kerjasama strategik di antara Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Perlis (MAIPS) bersama 4 buah institut pengajian tinggi di Perlis iaitu PTSS, Universiti Malaysia Perlis (UNIMAP), Universiti Teknologi MARA (UiTM) dan Institut Pendidikan Guru Kampus Kangar (IPGK).

Menurut Pengarah PTSS, Abdul Malek Hassan ketika ditemui berkata, "Program ini bertujuan memberi pengetahuan asas Bahasa Melayu kepada guru sekolah yang dipilih sekaligus meningkatkan keupayaan kemahiran berkomunikasi dalam Bahasa Melayu. Di samping itu, mereka juga didedahkan kepada kaedah pengajaran yang pelbagai dalam pengajaran Bahasa Melayu untuk diguna pakai di dalam pengajaran mereka di sekolah ini." Katanya lagi, Program Semarak Bahasa Melayu ini menfokuskan kepada pelestarian bidang pendidikan dan kebudayaan demi memanfaat umat Islam, sejajar dengan Falsafah Pertumbuhan Segi Tiga Indonesia-Malaysia-Thailand (IMT-GT). Menurut beliau lagi, ini merupakan kali kedua PTSS telah diberikan kepercayaan untuk turut serta dalam menjayakan program ilmiah di sekolah agama ini. PTSS juga turut terlibat dalam membantu membuat pemasangan panel tenaga solar di beberapa lokasi dalam kawasan sekolah.

Pegawai Pengantarabangsaan PTSS, Azlida Ahmad berkata, "Guru-guru agama ini diajar tentang asas Bahasa Melayu dari segi penulisan, bacaan, percakapan dan membudayakan Bahasa Melayu dalam pembelajaran dan kehidupan seharian." Menurut beliau lagi, objektif utama ialah menyemarakkan penggunaan Bahasa Melayu di selatan Thailand dan ianya perlu bermula dengan sistem pengajaran Bahasa Melayu yang betul dan guru-guru di sekolah ini diajar dan dilatih bagi membolehkan pengetahuan ini disampaikan kepada pelajar-pelajar mereka.

Katanya lagi, "Seramai 13 orang pelajar dan 9 orang pensyarah terlibat dalam aktiviti ini. Pelajar juga terlibat dalam mengendalikan Kursus Pertolongan Cemas kepada pelajar sekolah berkenaan."

Menurut salah seorang pelajar yang mengikuti program ini, Luqman Hakim Mokhtar berkata, "Saya berasa teruja mengikuti program ini kerana dapat membantu pihak sekolah ini membuat pemasangan panel solar bagi kegunaan pelajar di sekolah. Kemudahan yang tak seberapa yang disediakan di sekolah ini mendatangkan keinsafan kepada diri saya betapa bertuahnya kita menjadi warganegara Malaysia dengan semua kemudahan pembelajaran dan lainnya disediakan oleh pihak kerajaan."

Siti Nurul Ain Zulkiflee pula berkata, "Saya berasa bangga terpilih dalam program ini dan gembira membantu rakan-rakan di sekolah agama ini mengajar ilmu pertolongan cemas kepada mereka. Kebanyakkan daripada mereka tidak memahami langsung asas pertolongan cemas dan mereka gembira mendapat asas ilmu ini dari kami."

Bagi Pensyarah PTSS, Asmiza Othman pula berkata, "Saya berasa bertanggungjawab untuk membantu meningkatkan tahap pengetahuan Bahasa Melayu mereka agar mereka dapat menggunakannya untuk mengajar komuniti Melayu di Trang, Thailand."

Program ini berlangsung selama 3 hari dua malam di "Foundation Saengthum Wittaya School" di Trang, Thailand.

PENAFIAN

Penafian Politeknik Tuanku Syed Sirajuddin (PTSS) adalah tidak bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan atau kerosakan yang dialami kerana menggunakan mana-mana maklumat dari laman web ini.
Dasar Privasi Dasar Privasi
Dasar Keselamatan Dasar Keselamatan

HUBUNGI KAMI

Alamat Politeknik Tuanku Syed Sirajuddin
Pauh Putra, 02600 Arau, Perlis
Telefon 604 988 6200
Faks 604 988 6300
E-mel info[at]ptss.edu.my