Politeknik Tuanku Syed Sirajuddin, Perlis (PTSS) telah berjaya merangkul pingat emas dan Anugerah Inovasi Terbaik bagi kategori Sains dan Teknologi dalam International Bujang Valley Innovation, Invention and Design Competition 2019 (BVIIEC 2019) yang telah diadakan di Dewan Perdana, Universiti Teknologi MARA, Merbok, Kedah baru-baru ini.

Pasukan PTSS terdiri dari pensyarah Jabatan Kejuruteraan Mekanikal (JKM) yang menghasilkan satu inovasi yang bertajuk Modish Smart Key Box (MSKB). Pembentangan telah dibuat oleh Kumpulan Enginius yang terdiri daripada Mohd Zulfabli Hasan, Nur Ismalina Haris, Mohamad Najib Ramli, Nurisah Wahab @ Abd Wahab, Sahrijan Ahmad, Nazeera Dan, Mohd Hanafiah Mat Jamlus, Nur Faradiana Rusli dan Masniza Yusof.

Kumpulan Enginius telah mencipta satu kotak kunci yang diberi nama "Modish Smart Key Box (MSKB)" bagi mengatasi masalah kehilangan kunci dan masalah pemantauan pengunaan kunci. Justeru, MSKB telah dihasilkan dengan permulaannya direkabentuk dengan menggunakan perisian Inventor dan seterusnya proses pembuatan. Pembangunan MSKB ni diadaptasi dengan kaedah Software Development Life Cycle (SDLC).

MSKB telah direkabentuk dan dicipta dengan ciri keselamatan dan moden dan telah direka selaras dengan revolusi perindustrian 4.0 dengan menggunakan Internet of Things (IoT), teknologi Augmented Reality (AR), cloud computing dan integrated system. MSKB menggunakan IoT untuk menyemak status penggunaan kunci melalui telefon bimbit. Selain itu, ia juga mengadaptasi konsep daripada lean manufacturing tools iaitu visual factory. Istilah "Visual factory" merujuk kepada pendekatan proses lean manufacturing berdasarkan maklumat visual di seluruh tempat kerja. Visual factory ini menggunakan sistem alat komunikasi untuk berkongsi maklumat pada masa dan tempat dan juga memaparkan maklumat tentang pengunaan kunci dengan menggunakan Arduaino Wemos Mega dan Liquid Crystal Display Monitor (LCD).

Menurut Ketua Jabatan Kejuruteraan Mekanikal PTSS, Nadzri Che Kamis, "Kemenangan ini merupakan kemenangan yang paling bermakna kerana dari 150 penyertaan institusi di Malaysia dan Indonesia, kumpulan pensyarah JKM berjaya membawa balik pingat emas dan merangkul Anugerah Terbaik Inovasi bagi kategori Sains dan Teknologi."

Sementara itu, Pengarah PTSS, Abdul Malek Hassan berkata, "Kejayaan ini merupakan satu penghargaan dan pengiktirafan kepada PTSS kerana pensyarah politeknik mampu dan berdaya saing di dalam menghasilkan inovasi yang memberi impak besar dan setanding dengan IPT lain." Katanya lagi, "Saya juga merakamkan ucapan syabas kepada kumpulan pensyarah Jabatan Kejuruteraan Mekanikal kerana berjaya menaikkan imej PTSS dengan merangkul pingat emas dan Anugerah Inovasi Terbaik kategori sains dan teknologi dalam BVIIEC 2019."

Pingat, sijil dan wang tunai bernilai RM150.00 telah disampaikan oleh Dato' Ir. Amiruddin Hamzah, Timbalan Menteri Kewangan pada Majlis Penutup BVIIEC 2019.

PENAFIAN

Penafian Politeknik Tuanku Syed Sirajuddin (PTSS) adalah tidak bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan atau kerosakan yang dialami kerana menggunakan mana-mana maklumat dari laman web ini.
Dasar Privasi Dasar Privasi
Dasar Keselamatan Dasar Keselamatan

HUBUNGI KAMI

Alamat Politeknik Tuanku Syed Sirajuddin
Pauh Putra, 02600 Arau, Perlis
Telefon 604 988 6200
Faks 604 988 6300
E-mel info[at]ptss.edu.my