Politeknik Tuanku Syed Sirajuddin, Perlis (PTSS) telah berjaya memperolehi geran penyelidikan Applied Research Grant Scheme for TVET (T-ARGS) berjumlah RM41,000 daripada Jabatan Pendidikan Politeknik dan Kolej Komuniti di bawah Skim Geran Penyelidikan TVET, Kementerian Pendidikan Malaysia.

Penyerahan geran berkenaan telah disampaikan oleh Dr. Mohamad Naim Yaakub, Timbalan Ketua Pengarah (Perancangan), Jabatan Pendidikan Politeknik dan Kolej Komuniti dalam satu majlis yang diadakan di jabatan berkenaan semalam.

Pengarah PTSS, Abdul Malek Hassan berkata, "Kejayaan ini merupakan satu penghargaan dan pengiktirafan kepada PTSS kerana pensyarah politeknik mampu dan berdaya saing di dalam menghasilkan inovasi yang memberi impak besar kepada pembangunan negara." Katanya lagi, "Saya juga merakamkan ucapan syabas kepada para penyelidik kerana berjaya menaikkan imej PTSS dengan geran yang diperolehi itu. Kita memang menggalakkan pensyarah melakukan penyelidikan dan inovasi khususnya di bawah skim geran T-ARGS. Ini adalah bertujuan untuk melonjakkan penjanaan teori, konsep dan idea baru yang dapat menjadi pemangkin kepada penemuan baru yang menerobos sempadan ilmu dan penciptaan inovatif selari dengan keperluan Revolusi Industri 4.0."

Geran penyelidikan yang bertajuk "Emergency Exit Lockset for Grille Door" ini diketuai oleh Jamazuki Othman bersama empat orang penyelidik iaitu Mohamad Salahudin Mohamad Saad, Mohd Fahmi Hamid, Suhairi Ahmad dan Muhammad Masri Ahmad Tarmizi.

Ketua Jabatan Kejuruteraan Mekanikal (JKM), Nadzri Che Kamis berkata, "Melalui penyelidikan ini, penyelidik JKM akan menghasilkan satu prototaip "grille door" yang dilengkapi dengan ciri-ciri keselamatan yang akan membantu pengguna daripada terperangkap di dalam rumah atau premis semasa berlakunya sebarang kecemasan khususnya kebakaran. Projek inovasi ini juga akan dilengkapi dengan sistem penggera kebakaran dan pengesan asap (smoke detector) yang secara tidak langsung dapat membantu pengguna bertindak pantas ketika kecemasan."

PENAFIAN

Penafian Politeknik Tuanku Syed Sirajuddin (PTSS) adalah tidak bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan atau kerosakan yang dialami kerana menggunakan mana-mana maklumat dari laman web ini.
Dasar Privasi Dasar Privasi
Dasar Keselamatan Dasar Keselamatan

HUBUNGI KAMI

Alamat Politeknik Tuanku Syed Sirajuddin
Pauh Putra, 02600 Arau, Perlis
Telefon 604 988 6200
Faks 604 988 6300
E-mel info[at]ptss.edu.my