Politeknik Tuanku Syed Sirajuddin, Perlis (PTSS) dan Akademi NAZA telah menjalinkan Kolaborasi Strategik setelah perbincangan hasil dari lawatan industri yang diadakan di Akademi NAZA di Gurun baru-baru ini. Majlis menandatangani kolaborasi ini telah pun diadakan pada 28 Mac 2019 yang lalu dalam Majlis Penutupan Innovation, Project Presentation and Exhibition (I-PROPEX) 2019.

Abdul Malek Hassan, Pengarah PTSS berkata, "Jalinan kolaborasi yang ditandatangani ini membolehkan kerjasama diadakan oleh PTSS dengan Akademi NAZA bagi meningkatkan lagi hubungan antara kedua-dua institusi ini dalam memperkasakan bidang akademik, penyelidikan dan TVET (Technical and Vocational Education and Training)." Menurut beliau lagi, dengan jalinan kolaborasi yang termeterai ini akan mengukuhkan lagi hubungan antara PTSS dan Akademi NAZA bagi membolehkan mereka bekerjasama dengan PTSS untuk memperkasakan industri 4.0 melalui kemahiran yang dimilikinya. Katanya lagi, penelitian yang lebih mendalam tentang kurikulum dan juga perincian program perlu dibuat bagi membolehkan pelajar dari kedua-dua institusi memanfaatkan kolaborasi.

Pengetua Akademi NAZA, Noor Amirulaman Sulaiman dalam ucapannya berkata, "Kami berasa bangga kerana pihak politeknik sudi menjalinkan kolaborasi dengan kami. Kerjasama ini akan melibatkan pertukaran kemahiran, pengetahuan, pengalaman, keusahawanan, kepimpinan, pelajar dan pensyarah kedua-dua institusi bagi merapatkan hubungan antara kedua-dua belah pihak."

Pegawai Hubungan Korporat Industri dan Kebolehpasaran Graduan Pelajar PTSS, Amyzah Ahmad berkata, "Kolaborasi Strategik dengan Akademi NAZA sebenarnya akan memberi peluang kepada kedua belah pihak untuk bekerjasama melalui knowledge sharing dari segi aspek teori dan praktikal melalui Program Pensyarah Pelawat Industri. Di samping itu, kolaborasi ini membuka peluang kepada pelajar PTSS dalam meningkatkan kemahiran dalam pelbagai bidang." Menurut beliau lagi, melalui kolaborasi ini ia akan memberi peluang pensyarah dan pelajar menjalani latihan industri di Akademi NAZA.

Menurut Ketua Jabatan Kejuruteraan Mekanikal (JKM), PTSS, Nadzri Che Kamis, "Kolaborasi dengan Akademi NAZA adalah sesuatu yang amat bermakna kepada JKM kerana pelajar JKM yang berminat dengan industri automatif boleh melalui program tersebut bersama Akademi NAZA. Bersama Akademi NAZA kita berpeluang bekerjasama melalui Projek Tahun Akhir yang bercirikan industrial based problem." Menurutnya lagi, pihak jabatan juga berminat untuk menyertai program Corporate Social Responsibility (CSR) anjuran Akademi NAZA pada masa hadapan dengan hasrat memberikan khidmat kepada komuniti serta memperkenalkan branding PTSS bersama industri.

PENAFIAN

Penafian Politeknik Tuanku Syed Sirajuddin (PTSS) adalah tidak bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan atau kerosakan yang dialami kerana menggunakan mana-mana maklumat dari laman web ini.
Dasar Privasi Dasar Privasi
Dasar Keselamatan Dasar Keselamatan

HUBUNGI KAMI

Alamat Politeknik Tuanku Syed Sirajuddin
Pauh Putra, 02600 Arau, Perlis
Telefon 604 988 6200
Faks 604 988 6300
E-mel info[at]ptss.edu.my