"Pelajar perlu proaktif dan bersedia untuk membangunkan jati diri dengan bersedia merancang kehidupan diri sendiri setelah berada jauh dari ibubapa," Abdul Malek Hassan, Pengarah Politeknik Tuanku Syed Sirajuddin, Perlis (PTSS) berkata demikian ketika merasmikan Majlis Perasmian Penutupan Minggu Haluan Siswa PTSS bagi Sesi Jun 2019 di Dewan Harumanis, PTSS semalam.

Menurut beliau lagi, pelajar perlu membangunkan jati diri dan mengelakkan diri dari menjadi pelajar yang lembab dan tidak proaktif. Pelajar perlu melibatkan diri dalam aktiviti badan berunifom yang telah disediakan di PTSS seperti pasukan Relasis, Angkatan Pertahanan Awam, Kelana Siswa dan Askar Wataniah. Katanya lagi, "Aktiviti badan berunifom ini dapat meningkatkan jati diri yang tinggi dan menjadikan pelajar lebih bertanggungjawab dan mempunyai ketahanan mental dan fizikal yang tinggi."

Menurut Rosnizam Kamis, Ketua Jabatan Hal Ehwal Pelajar PTSS ketika ditemui berkata, "Minggu Haluan Siswa yang diadakan ini merupakan satu minggu yang diberikan kepada mahasiswa baru PTSS untuk menyesuaikan diri dengan suasana pembelajaran di politeknik yang berbeza dengan alam persekolahan. Pelajar juga diberikan pelbagai maklumat mengenai kehidupan kampus yang akan mereka harungi nanti."

Menurut beliau, PTSS menerima kemasukan pelajar sehingga kini berjumlah 895 orang pelajar, termasuk 12 orang pelajar orang kurang upaya (OKU) dan pendaftaran pelajar dijangka terus meningkat sehingga 4 Julai 2019 iaitu tarikh akhir pendaftaran pelajar. PTSS membuat pengambilan pelajar sebanyak dua sesi iatu pada Sesi Jun dan Sesi Disember 2019. PTSS merupakan politeknik yang ke 18 dari 36 politeknik yang sedia ada di Malaysia.

Siti Rabiatul Adawiyah Nasir Khan, pelajar baru berkata, "PTSS merupakan kampus yang tenang dan cantik dan sesuai untuk saya meneruskan pelajaran di peringkat diploma dengan pembelajaran yang selesa jauh dari suasana bandar."

Menurut Mohd Haziq Mohd Fadzil, salah seorang pelajar baru yang ditemui berkata, "Saya difahamkan bahawa lulusan politeknik mudah diterima untuk bekerja oleh pihak industri selepas bergraduat dan saya berasa gembira diterima belajar di PTSS kerana sememangnya menjadi cita-cita saya untuk menyambung pelajaran di politeknik."

Majlis Perasmian Penutupan Minggu Haluan Siswa PTSS bagi Sesi Jun 2019 ini disempurnakan oleh Abdul Malek Hassan, Pengarah PTSS. Turut hadir bersama ialah Timbalan Pengarah Akademik PTSS, Roseliza Dato’ Shaari, Timbalan Pengarah Sokongan Akademik PTSS, Jamazuki Othman, Ketua-Ketua Jabatan dan Ahli Mesyuarat PTSS yang lain.

PENAFIAN

Penafian Politeknik Tuanku Syed Sirajuddin (PTSS) adalah tidak bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan atau kerosakan yang dialami kerana menggunakan mana-mana maklumat dari laman web ini.
Dasar Privasi Dasar Privasi
Dasar Keselamatan Dasar Keselamatan

HUBUNGI KAMI

Alamat Politeknik Tuanku Syed Sirajuddin
Pauh Putra, 02600 Arau, Perlis
Telefon 604 988 6200
Faks 604 988 6300
E-mel info[at]ptss.edu.my