Kangar - Seramai 22 orang  pelajar antarabangsa daripada Universiti Malaysia Perlis (UNIMAP) dan Kolej Universiti Islam Perlis (KUIPs) telah menyertai program "The Uncovered Ambience Of Homestay" (TUAH) di Kampung Ujung Bukit, Perlis baru-baru ini. Pelajar antarabangsa ini kebanyakan berasal dari Asia Barat, Myanmar, India, Thailand dan Indonesia.

Program selama dua hari satu malam ini dianjurkan oleh pelajar semester akhir, program Diploma Pengurusan Pelancongan dengan kerjasama komuniti Kampung Ujung Bukit, Perlis. Program ini dianjurkan bersempena dengan sambutan Hari Pelancongan pada 27 September 2019 yang lalu. Tujuan utama penganjuran program ini ialah untuk mendedahkan kepada pelajar ini mengenai definisi sebenar pelancongan homestay. Setiap peserta program telah diagihkan mengikut keluarga homestay masing-masing, bagi menimba pengalaman merasai cara kehidupan masyarakat desa yang sebenar.

Di samping tinggal bersama keluarga homestay, peserta juga berpeluang bermain permainan tradisional seperti galah panjang, baling selipar dan boling kelapa. Peserta juga tidak ketinggalan merasai pengalaman sebenar kukur kelapa secara tradisional. Pertukaran budaya antara peserta dan masyarakat tempatan juga dipersembahkan bagi memeriahkan lagi program ini.

Menurut Ketua Kampung, Abd Karim Saad berkata, "Program homestay adalah antara program yang membantu menambahkan pendapatan sampingan penduduk kampung. Di dalam kampung ini terdapat 10 buah rumah yang didaftarkan di bawah Jabatan Pelancongan Dan Kebudayaan (MOTAC) bagi tujuan pelancongan desa ini. Penglibatan pelajar PTSS dalam membawa masuk peserta untuk merasai pelancongan homestay yang sebenar banyak membantu meningkatkan kedatangan pelancong di kampung ini."

Mohamed Yousuf Rashid, 21, pelajar antarabanga yang berasal dari India yang kini sedang belajar di Kolej Universiti Islam Perlis (KUIPs) berkata, "Saya sangat seronok mengikuti program ini dan saya berharap program ini dapat dilanjutkan lagi untuk beberapa hari kerana ia membolehkan saya mengenali dengan lebih dekat cara kehidupan di kampung ini."

Yazan Malik Abonakra, 21, yang berasal dari Syria yang kini sedang menuntut di UNIMAP pula berkata, "Saya sangat suka dapat melihat keindahan suasana kampung ini dengan budaya Melayu dan merasai kehidupan kampung dan permainan kampung yang amat menyeronokkan."

Menurut Pengarah Program, Heddy Nurhazmie Nawawi, "Program ini secara umum telah berjaya mencapai objektif dalam menjalinkan hubungan erat antara peserta dan komuniti setempat meskipun dalam tempoh yang singkat. Saya amat berterima kasih kepada penduduk Kampung Ujung Bukit, Perlis kerana dengan kerjasama mereka program ini dapat diadakan dengan jayanya."

Menurut beliau lagi, "Saya ingin merakamkan ucapan terima kasih kepada Norzakiah Mohamed Bakhori dan Norasyikin Salleh, pensyarah kami kerana telah banyak membantu dan memberi nasihat bagi menjayakan program yang telah diadakan ini dengan tujuan utama mempromosikan pelancongan homestay bagi manfaat penduduk tempatan."

Perasmian penutupan program ini telah disempurnakan oleh Gan Ay Ling, Ahli Dewan Undangan Indera Kayangan, Perlis.

PENAFIAN

Penafian Politeknik Tuanku Syed Sirajuddin (PTSS) adalah tidak bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan atau kerosakan yang dialami kerana menggunakan mana-mana maklumat dari laman web ini.
Dasar Privasi Dasar Privasi
Dasar Keselamatan Dasar Keselamatan

HUBUNGI KAMI

Alamat Politeknik Tuanku Syed Sirajuddin
Pauh Putra, 02600 Arau, Perlis
Telefon 604 988 6200
Faks 604 988 6300
E-mel info[at]ptss.edu.my