Changlun - Seramai 39 orang  pelajar Kelab Study Circle daripada Politeknik Tuanku Syed Sirajuddin (PTSS), Perlis telah menyertai program "Surauku Bersih, Tamanku Ceria" di Taman Jati, Changlun baru-baru ini.

Program selama satu hari ini dianjurkan oleh pelajar semester tiga, Kelab Study Circle dengan kerjasama komuniti Taman Jati, Changlun, Kedah. Tujuan utama penganjuran program ini ialah untuk meningkatkan rasa prihatin dan penyayang sesama ahli kelab dan masyarakat Taman Jati. Setiap peserta program telah diagihkan mengikut kumpulan masing-masing dan mempunyai seorang ketua yang terdiri daripada masyarakat Taman Jati, bagi menimba pengalaman merasai cara kehidupan masyarakat yang sebenar dan melahirkan rasa keinsafan serta merapatkan ahli kelab dan masyarakat.

Di samping bergotong-royong bersama masyarakat, peserta juga berpeluang untuk merebut anugerah kumpulan yang terbaik. Kumpulan yang terbaik akan ditentukan oleh masyarakat Taman Jati. Terdapat beberapa aktiviti yang dijalankan seperti bergotong-royong mengemaskan kawasan dalam surau, memasak, membersihkan tandas dan tempat berwuduk, mengecat pagar, membersihkan kawasan sekeliling surau, dan mengemas stor.

Menurut Pengerusi Surau, Taman Jati, Hj. Saarani Bakar berkata, "Program gotong-royong ini adalah antara program yang mewujudkan kesan positif bagi menangani gejala-gejala sosial dalam masyarakat seperti penagihan dadah dan kecurian. Penglibatan pelajar PTSS dalam membawa masuk peserta untuk merasai aktiviti khidmat masyarakat sebenar banyak membantu meningkatkan jemaah yang hadir ke surau pada tiap waktu azan berkumandang untuk menunaikan solat berjemaah."

Ahmad Naufal Danish Sazimi, 20, pelajar PTSS berasal dari Perak berkata, "Saya sangat seronok mengikuti program ini dan saya berharap program ini dapat dilanjutkan lagi untuk masa akan datang kerana ia membolehkan saya mengenali dengan lebih dekat cara kehidupan di surau ini."

Salah seorang pelajar lain iaitu Alif Farhan Zakaria, 19 yang berasal dari Pulau Pinang pula berkata, "Saya sangat suka dapat melihat keindahan suasana surau taman ini dengan budaya penduduk yang sering mengimarah surau serta merasai kehidupan bermasyarakat dan aktiviti dijalankan ini yang amat menyeronokkan dan memberi manfaat kepada kami dan berkenalan dan bergaul dengan penduduk setempat."

Menurut Pengarah Program, Nur Anis Syazwani Azizi, "Program ini secara umum telah berjaya mencapai objektif dalam menjalinkan hubungan erat antara peserta dan komuniti setempat meskipun dalam tempoh yang singkat. Saya amat berterima kasih kepada penduduk Taman Jati, Changlun, Kedah kerana dengan kerjasama mereka program ini dapat diadakan dengan jayanya."

Menurut beliau lagi, "Saya ingin merakamkan ucapan terima kasih kepada Hasminuddin Hashim pensyarah kami kerana telah banyak membantu dan memberi nasihat bagi menjayakan program yang telah diadakan ini dengan tujuan utama merapatkan ukhwah sesama masyarakat dan ahli Kelab Study Circle serta menimbulkan semangat kerjasama antara satu sama lain."

Perasmian penutupan program ini telah disempurnakan oleh Hj. Saarani Bakar, Pengerusi Surau As-Salam, Changlun, Kedah.

PENAFIAN

Penafian Politeknik Tuanku Syed Sirajuddin (PTSS) adalah tidak bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan atau kerosakan yang dialami kerana menggunakan mana-mana maklumat dari laman web ini.
Dasar Privasi Dasar Privasi
Dasar Keselamatan Dasar Keselamatan

HUBUNGI KAMI

Alamat Politeknik Tuanku Syed Sirajuddin
Pauh Putra, 02600 Arau, Perlis
Telefon 604 988 6200
Faks 604 988 6300
E-mel info[at]ptss.edu.my