Changlun - Seramai 39 orang pelajar Diploma Pengurusan Acara, Politeknik Tuanku Syed Sirajuddin (PTSS), Perlis, Semester 5 telah menjayakan satu aktiviti kemasyarakatan yang dinamakan "Jelajah Budaya Desa" yang telah diadakan di C-Mart, Changlun, Kedah, baru-baru ini.

Acara yang mengetengahkan pelbagai aktiviti desa diadakan dalam pelbagai bentuk pertandingan seperti pertandingan permainan traditional, pertandingan membuat kerabu, pertandingan sajak, pertandingan pantun, dan pertandingan gubahan yang melibatkan masyarakat setempat serta pertandingan mewarna dan pertandingan pakaian beragam bagi kanak-kanak.

Pengarah program, Mohammad Mustaqim Mohamad Fadzlisam berkata, "Acara ini dapat memberi pendedahan kepada kami (pelajar) dalam mempraktikkan ilmu dan kemahiran yang dipelajari di dalam kelas. Selain itu, kami diberi tanggungjawab penuh bagi menguruskan acara ini dengan jayanya walaupun terdapat beberapa cabaran dan rintangan yang perlu dihadapi sebelum acara ini berlangsung selama dua hari."

Katanya lagi, "Dengan usaha dan keingin yang tinggi, serta tunjuk ajar dari pensyarah, kami dapat melaksanakan program ini dengan jayanya. Malah, sambutan dari masyarakat sekitar amat menggalakkan."

Pensyarah dari Jabatan Pelancongan dan Hospitaliti (JPH), Nur Ilyani Ramly berkata, "Program ini bertujuan mendedahkan pelajar dalam mengurus, melaksana dan menjayakan sesuatu acara selain dapat meningkatkan pengetahuan dan mengukuhkan kemahiran yang telah dipelajari."

Menurut beliau lagi, "Dengan adanya acara seperti ini, pelajar dapat menggilap kemahiran berinteraksi dengan masyarakat selain dapat mengetahui aktiviti-aktiviti desa yang semakin dilupakan."

Sementara itu, Pengarah PTSS, Abdul Malek Hassan berkata, "Kejayaan mengacara aktiviti seperti ini adalah satu penghargaan dan pengiktirafan kepada PTSS, sekaligus membuktikan bahawa pelajar politeknik mampu berdaya saing dalam menjalankan acara yang berimpak besar kepada masyarakat."

Katanya lagi, "Terima kasih kepada semua pelajar dan penyarah PTSS yang terlibat, berjaya menganjurkan aktiviti seperti ini, sekaligus mengharumkan nama politeknik khususnya dalam bidang acara."