Arau - "Politeknik kini dalam proses memperkasakan aktiviti kolaborasi dengan pihak industri melalui konsep "teaching factory" dengan menambahkan pembabitan industri ke dalam institusi dalam mempelbagaikan bidang. Konsep ini akan membabitkan "apprenticeship" (perintis industri), "work based learning" (pembelajaran berasaskan kerja sebenar) dan "learn and earn" (belajar dan mendapat upah)," kata Abdul Malek Hassan, Pengarah Politeknik Tuanku Syed Sirajuddin, Perlis (PTSS) di hadapan pelajar baru PTSS, Sesi Disember 2019.

Menurut beliau lagi, ia juga akan merangkumi "industry education centre" (pusat pendidikan industri), d imana pihak industri sendiri akan menjalankan sebahagian daripada proses mereka di premis politeknik dan pelajar politeknik dapat belajar dalam suasana industri sebenar di kampus. Katanya lagi, Politeknik Malaysia khususnya PTSS akan terus mengorak langkah untuk menjadi institusi TVET yang responsif terhadap keperluan pembangunan negara.

Beliau berkata demikian ketika merasmikan Penutupan Minggu Haluan Siswa Sesi Disember 2019, PTSS di Dewan Harumanis, PTSS, baru-baru ini. Di samping itu, beliau juga turut menasihati pelajar supaya proaktif dan bersedia untuk membangunkan jati diri dengan bersedia merancang kehidupan diri sendiri setelah memasuki PTSS.

Menurut Rosnizam Kamis, Ketua Jabatan Hal Ehwal Pelajar PTSS ketika ditemui berkata, "Minggu Haluan Siswa yang diadakan ini merupakan satu minggu yang diberikan kepada mahasiswa baru PTSS untuk menyesuaikan diri dengan suasana pembelajaran di politeknik yang berbeza dengan alam persekolahan. Pelajar juga diberikan pelbagai maklumat mengenai kehidupan kampus yang akan mereka harungi nanti."

Noor Zarifah Nor Adzhar, pelajar baru PTSS ketika ditemui berkata, "PTSS merupakan kampus yang tenang dan cantik dan sesuai untuk saya meneruskan pelajaran di peringkat diploma dengan pembelajaran yang selesa jauh dari suasana bandar."

Menurut Amirul Aiman Roslan pula berkata, "Saya difahamkan bahawa lulusan politeknik mudah diterima untuk bekerja oleh pihak industri selepas bergraduat dan saya berasa gembira diterima belajar di PTSS kerana sememangnya menjadi cita-cita saya untuk menyambung pelajaran di politeknik."

Majlis Perasmian Penutupan Minggu Haluan Siswa PTSS bagi Sesi Disember 2019 ini disempurnakan penutupannya oleh Abdul Malek Hassan, Pengarah PTSS. Turut hadir bersama ialah Timbalan Pengarah Akademik PTSS, Roseliza Dato’ Shaari, Timbalan Pengarah Sokongan Akademik PTSS, Jamazuki Othman, Ketua-Ketua Jabatan dan Ahli Mesyuarat PTSS yang lain.

PENAFIAN

Penafian Politeknik Tuanku Syed Sirajuddin (PTSS) adalah tidak bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan atau kerosakan yang dialami kerana menggunakan mana-mana maklumat dari laman web ini.
Dasar Privasi Dasar Privasi
Dasar Keselamatan Dasar Keselamatan

HUBUNGI KAMI

Alamat Politeknik Tuanku Syed Sirajuddin
Pauh Putra, 02600 Arau, Perlis
Telefon 604 988 6200
Faks 604 988 6300
E-mel info[at]ptss.edu.my