Arau - "Program "Say Yes To Green" diadakan bertujuan untuk meningkatkan kesedaran terhadap kelestarian dan kepentingan amalan gaya hidup hijau, memupuk semangat kekitaan dan meningkatkan produktiviti terhadap persekitaran kerja yang berinisiatif hijau dan mempraktikkan amalan gaya hidup hijau dalam kehidupan seharian", Timbalan Pengarah Akademik Politeknik Tuanku Syed Sirajuddin, Perlis (PTSS), Roseliza Shaari berkata demikian baru-baru ini ketika merasmikan Majlis Perasmian Penutupan Program "Say Yes To Green" di perkarangan Bangunan Pentadbiran, PTSS.

Menurut beliau lagi, PTSS mengadakan program ini untuk menyambut seruan kerajaan untuk bersama-sama menyokong kelestarian alam sekitar dengan lebih efisyen di samping berusaha menonjolkan komitmen ke arah melahirkan pekerja yang berkolar hijau. Katanya lagi, mesej menghijaukan negara ini sangat jelas di waktu kita berusaha untuk membangunkan negara, kita tidak harus lupa betapa pentingnya kita perlu untuk mengekalkan dan memelihara alam sekitar.

Pengarah Program ini, Laila Musa pula berkata, "Program ini diadakan dengan kerjasama Jabatan Alam Sekitar Negeri Perlis dan Northern Runners Resources. Aktiviti yang diadakan ialah Green Campus Run 2019, Pelancaran Hari Ozon Sedunia Peringkat Negeri Perlis dan gerai jualan dan Food Truck dengan penglibatan FAMA Negeri Perlis." Menurut beliau lagi, Green Campus Run 2019 ialah penganjuran Fun Run sejauh 5 km dan seramai 300 orang peserta terdiri dari masyarakat setempat dan pelajar telah menyertai  aktiviti ini dengan kerjasama Northern Runners Resources.

Pelancaran Hari Ozon Sedunia Peringkat Negeri Perlis juga turut diadakan bersama dalam program ini dengan Pelancaran Hari Ozon telah disempurnakan oleh Timbalan Pengarah Jabatan Alam Sekitar Negeri Perlis, Mohd Faizal Ab Jalil. Sempena Pelancaran Hari Ozon, aktiviti Ujian Refrigerant bagi menguji kandungan CFC di dalam gas penghawa dingin kenderaan yang digunakan, turut diadakan bersama aktiviti mewarna untuk kanak-kanak dengan kelolaan Jabatan Alam Sekitar Negeri Perlis. Bagi aktiviti mewarna, seramai 100 orang kanak-kanak telah menyertai aktiviti yang telah diadakan.

Aktiviti ini diakhiri dengan penyampaian hadiah-hadiah kemenangan untuk Fun Run dan aktiviti mewarna oleh Timbalan Pengarah Akademik PTSS, Roseliza Shaari. Turut hadir bersama Mohd Faizal Ab Jalil, Timbalan Pengarah Jabatan Alam Sekitar Negeri Perlis, Dr Mohammad Shahril Salim, Pengarah Northern Runners Resources, Dalilah Dali, Ketua Penolong Pengarah Kanan, Jabatan Alam Sekitar, Putrajaya dan Jamazuki Othman, Timbalan Pengarah Sokongan Akademik PTSS.

PENAFIAN

Penafian Politeknik Tuanku Syed Sirajuddin (PTSS) adalah tidak bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan atau kerosakan yang dialami kerana menggunakan mana-mana maklumat dari laman web ini.
Dasar Privasi Dasar Privasi
Dasar Keselamatan Dasar Keselamatan

HUBUNGI KAMI

Alamat Politeknik Tuanku Syed Sirajuddin
Pauh Putra, 02600 Arau, Perlis
Telefon 604 988 6200
Faks 604 988 6300
E-mel info[at]ptss.edu.my