Politeknik Tuanku Syed Sirajuddin, Perlis perihatin membantu pelajar miskin yang kurang mampu untuk meneruskan pengajian disebabkan kekangan kewangan. Ketua Jabatan Hal Ehwal Pelajar PTSS, Rosnizam Kamis berserta pegawai dan kakitangan jabatan baru-baru ini telah mengunjungi rumah pelajar tersebut, Nor Asmawati Azmei di Jalan Kilang Gula, Kampung Titi Tambang, Perlis menyampaikan bantuan kewangan berupa wang tunai bernilai RM350.00 kepada pelajar dan juga barangan dapur kepada keluarga pelajar berkenaan. Pelajar tersebut merupakan anak kedua daripada empat orang keluarga berkenaan.

Menurut Ketua Jabatan Hal Ehwal Pelajar PTSS, Rosnizam Kamis, "Bantuan yang diberikan ini ialah bagi membantu pelajar meneruskan pelajaran di politeknik di samping meringankan beban kewangan yang terpaksa ditanggung pelajar dalam mengejar cita-cita dan kejayaan untuk masa hadapan mereka." Menurut beliau lagi, beliau menerima maklumat dari Jabatan Kejuruteraan Elektrik PTSS, terdapat seorang pelajar semester akhir yang terpaksa menangguhkan pengajian kerana yang menghadapi masalah kewangan untuk membayar yuran pengajian. Hasil daripada siasatan yang dilakukan, keluarga pelajar ini dalam kategori miskin di mana ibu beliau menjana pendapatan melalui kerja urutan di kampung dengan suami yang bekerja kampung dengan pendapatan yang tidak seberapa di samping terpaksa memelihara 4 orang anak dengan seorang anak kurang upaya.

Katanya lagi, "Sebaik sahaja kita mendapat maklumat keadaan pelajar ini, kita telah membuat kutipan derma dengan segera bagi membantu pelajar ini agar beliau dapat meneruskan pengajian dan bergraduat seperti yang dijadualkan. InsyaAllah kita akan membantu setakat yang terdaya untuk meringankan bebanan mereka." Bagi Mariam Bakar, ibu pelajar berkenaan berkata, "Saya merakamkan ucapan terima kasih kepada PTSS kerana memberikan sumbangan wang bantuan ini dalam membantu anak saya meneruskan pengajian di PTSS, budi baik pihak PTSS membantu keluarga saya adalah sangat-sangat saya hargai." Nor Asmawati Azmei juga melahirkan rasa terharu kerana pihak PTSS sanggup membantu beliau di semester akhir pengajian di PTSS sebelum menjalani latihan industri dan seterusnya menamatkan pengajian di peringkat diploma.

Sumbangan bantuan barangan dapur disampaikan sendiri oleh Ketua Jabatan Hal Ehwal Pelajar PTSS, Rosnizam Kamis dan sumbangan bantuan kewangan disampaikan oleh Pegawai Perhubungan Awam PTSS, Shahril Annuar Ahmad mewakili Pengarah PTSS, Abdul Malek Hassan. Turut serta hadir semasa bantuan diberikan adalah Ketua Unit Perhubungan dan Latihan Industri, Mazrul Hisyam Mat Ali.

PELAJAR BARU

Pendaftaran Pelajar Baru Online

Buku Panduan Minggu Haluan Siswa

PELAJAR SENIOR

Surat Lapor Diri Pelajar Senior

PAUTAN PANTAS

Takwim Aktiviti Tahunan PTSS 2020

Peperiksaan MUET Tahun 2020

Pelan Strategik PTSS 2018-2025

Kalendar Akademik

PoliTV PTSS

Pauh Inn

The Malaysian Institute of Accountants

Microsoft 365

HEBAHAN

Keputusan Rayuan Ke Politeknik dan Kolej Komuniti Sesi Jun 2020

Semakan Kemasukan Sesi Jun 2020

Rayuan Kemasukan Sesi Jun 2020

PENAFIAN

Penafian Politeknik Tuanku Syed Sirajuddin (PTSS) adalah tidak bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan atau kerosakan yang dialami kerana menggunakan mana-mana maklumat dari laman web ini.
Dasar Privasi Dasar Privasi
Dasar Keselamatan Dasar Keselamatan

HUBUNGI KAMI

Alamat Politeknik Tuanku Syed Sirajuddin
Pauh Putra, 02600 Arau, Perlis
Telefon 604 988 6200
Faks 604 988 6300
E-mel aduan[at]ptss.edu.my
info[at]ptss.edu.my
Facebook PoliteknikmalaysiaPTSS