PENGENALAN

Jabatan Teknologi Maklumat & Komunikasi (JTMK) adalah salah sebuah jabatan akademik induk di Politeknik Tuanku Syed Sirajuddin. Kini, JTMK sedang melahirkan graduan-graduan ICT yang berketerampilan melalui program-program pengajian Diploma Teknologi Maklumat (Teknologi Digital) bagi trek Software & Application Development dan Networking System. JTMK dilengkapi dengan bilik kuliah dan makmal komputer bagi menyokong capaian hasil pembelajaran praktikal dan teori bagi semua kursus.

 

CARTA ORGANISASI

Carta Organisasi JTMK PTSS

 

MAKLUMAT KAKITANGAN

Bil. Nama Jawatan Samb. No. Telefon
(04 988 6200)
E-mel
1 Azmiah binti Aziz Ketua Jabatan 6299 This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
2 Yuslina binti Salleh Ketua Program 1316 This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
3 Muhammad Khairul Ezad bin Sulaiman Ketua Program 1314 This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
4 Amyzah binti Ahmad Pensyarah Utama 6214 This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
5 Salmiyah binti Che Ahmad Pensyarah Utama 6294 This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
6 Azizee bin Aziz Pensyarah 6215 / 6298 This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
7 Azran bin Abdul Razak Pensyarah 6295 This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
8 Farihan Elyana binti Zahari Pensyarah 1507 This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
9 Hafizah binti Abdullah @ Ali Pensyarah 6297 This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
10 Hawariyah binti Rahim Pensyarah 6242 This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
11 Hazila binti Hasan Pensyarah 6297 This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
12 Jailani bin Abdul Kadir Pensyarah 6298 This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
13 Ku Siti Aishah binti Ku Ab Hamid Pensyarah 6297 This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
14 Marhakim bin Mohamad Mokhtar Pensyarah 6295 This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
15 Mime Azrina binti Jaafar Pensyarah 6297 This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
16 Mohd Helmi bin Mat Lazim Pensyarah - This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
17 Mushahadah binti Maghribi Pensyarah 6296 This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
18 Noor Azmiza binti Ideris Pensyarah 6294 -
19 Nor Azlan bin Ali Pensyarah 6295 This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
20 Nor Naematul Saadah binti Ismail Pensyarah 6296 This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
21 Nor Zuraida binti Mohd Gaminan Pensyarah 6295 This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
22 Norul Huda binti Abdul Razak Pensyarah 6296 This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
23 Puteri Azwa binti Ahmad Pensyarah 6297 This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
24 Rosnida binti Baharuddin Pensyarah 6294 This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
25 Ruziana binti Mohamad Rasli Pensyarah 6297 This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
26 Sabri bin Saep Pensyarah - This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
27 Siti Mariam binti Zainol Abidin Pensyarah 6297 This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
28 Siti Nurdiana binti Abu Bakar Pensyarah 6297 -
29 Supian bin Jolen Pensyarah 1322 This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
30 Syazwani binti Sobri Pensyarah 6294 This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
31 Tunku Khairiyah binti Tunku Norizan Pensyarah 6294 This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
32 Azita binti Che Pa Pembantu Makmal 1315 This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

PROGRAM YANG DITAWARKAN

 1. Diploma Teknologi Maklumat (Teknologi Digital)

 

DIPLOMA TEKNOLOGI MAKLUMAT (TEKNOLOGI DIGITAL)

 • Trek Software & Application Development
 • Trek Networking System

PENGENALAN

Selaras dengan teknologi yang berkembang pantas dalam industri hari ini, Jabatan Pendidikan Politeknik dan Kolej Komuniti (JPPKK) telah bekerjasama dengan pemain industri dalam membangunkan dan mengkaji semula kurikulum program Teknologi Maklumat dan Komunikasi (ICT). Kerjasama ini bertujuan untuk melengkapkan pelajar dengan pengetahuan terkini dan kemahiran yang relevan untuk memenuhi cabaran global dan keperluan industri ICT. Langkah inisiatif ini, iaitu pembelajaran campuran dan Pelajaran Berasaskan Kerja (WBL), adalah satu bentuk pedagogi yang menggabungkan arahan bilik darjah dengan pengalaman kerja seumur hidup simulasi berstruktur yang menyediakan pelajar untuk daya saing di tempat kerja hari ini.

Ini adalah hakikat, terutama sekali dalam bidang ICT kerana terdapat permintaan yang semakin meningkat terhadap tenaga kerja mahir dan teknikal. Aktiviti industri ICT banyak memerlukan tenaga kerja ICT yang semakin canggih. Salah satu faktor yang paling penting yang menjurus kepada pertumbuhan produktiviti ialah tenaga kerja yang berkelayakan dalam bidang ini, agar industri dapat membangun dan kekal berdaya saing di pasaran dunia. Untuk menangani isu-isu ini, Bahagian Pembangunan Kurikulum (BPK), JPPKK bekerjasama dengan industri, Institusi Pengajian Tinggi Swasta dan Institusi Pengajian Tinggi Awam untuk membangun dan mengkaji semula kurikulum program ICT. Kurikulum ini digabungkan dengan kurikulum pensijilan profesional dan kurikulum profesional industri seperti Computer Technology Industry Association (CompTIA A+), Oracle Java Certification, Microsoft Computer System Administrator (MCSA) and Microsoft Certified Desktop Service Technician (MCDST), Cisco Certified Network Associates (CCNA), EC-Council Network Security (ENSA), Certified Ethical Hacker (CEH) dan Infosys Campus Connect programme, untuk memberi peluang kepada para pelajar untuk menduduki peperiksaan sijil profesional menjelang semester akhir. Ini akan memberi nilai tambah pelajar dan memastikan pengetahuan dan kemahiran yang diperoleh melalui program ini adalah relevan dengan keperluan industri ICT.

 

SINOPSIS

Program ini menyediakan pendidikan dan latihan dalam bidang pengkomputeran yang memberikan penekanan spesifik pada bidang Teknologi Maklumat. Kursus yang ditawarkan dikelompokkan kepada modul teknologi pelantar, pengkomputeran yayasan, pengaturcaraan keperluan, modul yang digemari industri dan kluster domain industri, yang dirujuk kepada tugas tertentu. Kursus-kursus yang ditawarkan memberi peluang kepada para pelajar untuk mencapai pelbagai kerjaya dalam pelbagai sektor ICT. Program ini juga menyediakan pelajar dengan kemahiran yang boleh dipindah milik dan multiskill yang membolehkan mereka menyesuaikan diri dengan teknologi baru. Di samping kursus teknikal, pelajar juga diajar bahasa Inggeris, Pengajian Am atau Pendidikan Modal, Ko-kurikulum, dan Penyelesaian Masalah Inventif untuk meningkatkan kecekapan mereka dalam kemahiran insaniah. Oleh kerana program ini menekankan pembelajaran kendiri dan amali, graduan program ini akan bersedia untuk menghadapi cabaran dalam dunia teknologi pengkomputeran.

 

SYARAT KEMASUKAN

Memiliki SPM dengan memenuhi syarat minimum berikut:

 • Lulus Bahasa Melayu
 • Lulus Sejarah
 • Lulus Bahasa Inggeris
 • Mendapat TIGA (3) kepujian dalam mata pelajaran berikut:
  1. Matematik
  2. DUA (2) mata pelajaran lain yang belum diambil kira kepujiannya

 

PROSPEK KERJAYA

Berdasarkan kajian yang dilakukan oleh Malaysia Digital Economy Corporation (MDEC), permintaan terhadap tenaga kerja ICT dijangka sangat tinggi. Perkembangan pesat dalam ICT telah meningkatkan permintaan graduan IT yang berkelayakan yang memenuhi keperluan industri untuk sama ada di dalam negara mahupun di luar negara. Malah, graduan dari program ini dilengkapi dengan pengetahuan, kemahiran, sikap dan kebolehan yang boleh digunakan untuk pelbagai kerjaya dalam dunia industri dan perniagaan ICT. Pengetahuan dan kemahiran yang diperoleh oleh pelajar dari program ini akan membolehkan mereka untuk menyertai pasaran pekerjaan seperti:

 • Pengaturcara Aplikasi Komputer
 • Pengaturcara Internet
 • Pengaturcara Web
 • Pengaturcara Pangkalan Data
 • Penolong Juru Analisis Sistem
 • Pemaju Perisian
 • Pentadbir Pangkalan Data
 • Penguji Perisian
 • Personel Sokongan Sistem
 • Pengaturcara Sistem
 • Kakitangan Sokongan Rangkaian
 • Pentadbir Rangkaian
 • Jurutera Sokongan IT
 • Penolong Jurutera Rangkaian

PENAFIAN

Penafian Politeknik Tuanku Syed Sirajuddin (PTSS) adalah tidak bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan atau kerosakan yang dialami kerana menggunakan mana-mana maklumat dari laman web ini.
Dasar Privasi Dasar Privasi
Dasar Keselamatan Dasar Keselamatan

HUBUNGI KAMI

Alamat Politeknik Tuanku Syed Sirajuddin
Pauh Putra, 02600 Arau, Perlis
Telefon 604 988 6200
Faks 604 988 6300
E-mel aduan(at)ptss(dot)edu(dot)my
info(at)ptss(dot)edu(dot)my
Facebook PoliteknikmalaysiaPTSS