Arau - Politeknik Tuanku Syed Sirajuddin, Perlis (PTSS) telah berjaya menjadi Johan dalam Pertandingan Inovasi Peringkat Negeri Perlis yang telah diadakan sempena Minggu Sains Negara Peringkat Negeri Perlis yang telah diadakan baru-baru ini bertempat di Dewan Warisan, Kangar, Perlis.

Pasukan PTSS terdiri dari pensyarah Jabatan Kejuruteraan Mekanikal melalui kumpulan Enginius telah membentangkan tajuk Green Technology Through Modish Smart Key Box. Pembentangan telah dibuat oleh Mohd Zulfabli Hasan bersama Nurisah Wahab, Sahrijan Ahmad, Nur Ismalina Haris, Mohammad Najib Ramli, Masniza Yusof, Nazera Dan, Nur Faradiana Rusli dan Mohd Hanafiah Mat Jamlus.

Green Technology Through Modish Smart Key Box ini merupakan satu inovasi yang dibangunkan untuk peti penyimpanan kunci berteknologi selari dengan revolusi industri 4.0 dan selaras dengan empat teras polisi teknologi hijau. Alat ini menggunakan komponen eco friendly, menjimatkan tenaga dan paperless. Teknologi Augmented Reality digunakan menggantikan penggunaan kertas.

Menurut Ketua Jabatan Kejuruteraan Mekanikal PTSS, Nadzri Che Kamis, "Kemenangan ini amat bermakna kepada PTSS kerana ini menunjukkan bahawa tenaga pengajar di sini mempunyai keupayaan untuk menghasilkan inovasi terkini setanding dengan pensyarah dari universiti lain di Malaysia."

Sementara itu, Pengarah PTSS, Abdul Malek Hassan berkata, "Kejayaan ini merupakan satu penghargaan dan pengiktirafan kepada PTSS dan juga negeri Perlis kerana ini menunjukkan pensyarah politeknik juga mampu dan berdaya saing di dalam menghasilkan inovasi terkini." Katanya lagi, "Dengan kemahiran yang dimiliki oleh mereka boleh digunakan untuk membangunkan lebih banyak inovasi baru selaras dengan perkembangan revolusi 4.0."

Minggu Sains Negara yang telah diadakan ini bertemakan "Sains Untuk Kesejahteraan" adalah signifikan dengan kehidupan seharian manusia kerana sains dan teknologi memberi kesan yang besar terhadap kelestarian alam sekitar dan masyarakat. Memandangkan pembangunan teknologi diperlukan untuk pembangunan negara, adalah sangat penting untuk menyepadukan ilmu sains dan teknologi dengan sains sosial dalam membincangkan isu berkaitan teknologi dan kesannya terhadap kelestarian persekitaran dan masyarakat. Kadar perkembangan teknologi yang pesat memerlukan pertimbangan yang teliti dan bermakna ke arah teknologi yang mencerminkan perkongsian nilai masyarakat dan persekitaran. Sebanyak 49 kumpulan telah bertanding dalam pertandingan inovasi ini mengikut tiga kategori yang ditetapkan iaitu sekolah rendah, sekolah menengah dan institusi pendidikan tinggi.

Hadiah berupa wang tunai bernilai RM500 dan sijil telah disampaikan oleh Ahli Dewan Undangan Negeri Perlis, Rozieana Ahmad. Turut hadir bersama dalam penyampaian hadiah dan sijil ialah Azman Shah Ismail, Pengarah Jabatan Alam Sekitar, Negeri Perlis.

INFORMASI

Takwim Aktiviti Tahunan PTSS 2020

Peperiksaan MUET Tahun 2020

Kalendar Akademik

PoliTV PTSS

Pauh Inn

PENAFIAN

Penafian Politeknik Tuanku Syed Sirajuddin (PTSS) adalah tidak bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan atau kerosakan yang dialami kerana menggunakan mana-mana maklumat dari laman web ini.
Dasar Privasi Dasar Privasi
Dasar Keselamatan Dasar Keselamatan

HUBUNGI KAMI

Alamat Politeknik Tuanku Syed Sirajuddin
Pauh Putra, 02600 Arau, Perlis
Telefon 604 988 6200
Faks 604 988 6300
E-mel aduan[at]ptss.edu.my
info[at]ptss.edu.my
Facebook PoliteknikmalaysiaPTSS